aug
3

Az elmúlt időszakban a banki megszorítások következtében gyakorlatilag teljesen eltűntek a magyar kereskedelmi bankok kínálatból az un magas finanszírozású lakáshitel terméke, amelyeknek a jellemzője az alacsony, vagy akár nulla önerővel történő lakásvásárlás lehetősége volt.

Ezek azok a termékek, amelyek megjelenése és elterjedése az egyik alapköve volt a kialakult hitelpiaci válságnak.
Valaki vásárolni szeretne ma egy 10 millió forint értékű lakást. Kap rá 10 millió forint lakáshitelt, sőt az USA-ban nem ritka, hogy még adtak hozzá a vételár 120 %-ig szabad felhasználású hitelt is, hogy legyen miből berendezni a megvásárolt lakást.
Ilyenkor a lakás már kevesebbet ér, mint a rá felvett hitelek összege, de képzeljük el azt az esetet, amikor a lakás ára hirtelen esni kezd. Mondjuk 6 millió forintra. Van egy 6 millió forint értékű lakásom és van rajta 12 millió forint értékű hitel. Nem túl sok okot látok arra, hogy az a hitel a jövőben pontosan legyen törlesztve, hiszen már nincs ok arra, hogy az a közben esetleg az állását is levesztő igénylő miért id fizetné pontosan a korábban felvett hitelét.

Azért nálunk Magyarországon idáig nem romlott a helyzet, de a dolgok jelenlegi állása szerint már nem is fog. Elvétve azért még találkozhatunk ilyen banki hitel lehetőséggel, de a hozzájutás feltételei már lényegesen szigorúbbak, mint korábban ráadásul a kockázati kamatfelár is lényegesen magasabb, mint mondjuk 1 évvel ezelőtt.

Minden esetben rendelkezni kell a bank által elvárt jövedelemmel és a megvásárolt ingatlan is kellően forgalomképesnek kell lennie.

A legkedvezőbb esetekben is a HB érték 100%-ig igényelhető lakáshitel, ami a leginkább forgalom képes ingatlanok esetében is 10-15 % saját erőt feltételez.

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkalkulator.blog.hu/api/trackback/id/tr311286944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JaszBal 2009.08.05. 14:07:55

14 millió forintért szeretnénk lakást vásárolni Pécs mellett. És is és a férjem is minimálbérre vagyunk bejelentve. Mekkora önerő kell ahhoz, hogy kapjunk hitelt. Sajnos nincs túl sok saját erőnk és csak a megvásárolni kívánt lakást szeretnénk fedezetül felajánlani.
süti beállítások módosítása